VINTERHOBBY - Godt & Næringsrikt

Hei !

Når det ikke går an å dyrke ute er dette en smart og koselig vinterhobby. Jeg drømmer fortsatt om en velfylt, stor kjøkkenhage utendørs, men jeg har nok litt igjen å lære...selv om det blir litt grønnsaker hvert år. Derimot spiring går det bedre med, tror jeg rett og slett er flinkere uten jord...:) :)

Spiring kan du drive med på kjøkkenbenken og resultatet får du ganske fort, alt fra 4 dager og oppover. Det er det som er så gøy at ventetiden er kort og at du ikke trenger noe særlig plass.

Enkelt er det også, nesten uten unntak får jeg det alltid til, selv om noe spirer raskere og lettere enn andre ting. Mungbønner som du ser på bildet er en av de tingene som er enkelt og raskt å spire.

Hva kan du spire ? 

Det meste av frø, linser, nøtter og bønner som er hele og ubehandlet. Du får i enkelte butikker og på nett noe man kaller spirefrø, men du kan også spire ting du kanskje allerede har i kjøkkenskapet. Noen eksempler er alfalfafrø, mungbønner, hel bokhvete og quinoa.

Trenger man noe utstyr ?

Ja, men du kan bruke noe du allerede har. Jeg bruker sil, håndkle eller glassbeholdere, det meste virker. Har du lyst kan du kjøpe spirekasser som er beregnet på dette, men de koster litt.Hva er fremgangsmåten ?

Start med å putte det du har lyst til å spire i en bolle. En liten mengde blir ganske mye spirer, så du trenger ikke så mye, kanskje 4-5 ss.

Fyll opp bollen med vann og la det ligge i vannet over natten. Dette er generelt, noen få ting trenger ikke bløtleggingen som for eksempel bokhvete, den kan du bare skylle.

Når de er ferdig bløtlagt putter du over på glass eller legger de i en sil. Er det veldig små frø kan du legge de i et kjøkkenhåndkle. Det er viktig at vannet renner av, så har du de på glass kan du dekke toppen med noe og lage små hull. Sett de på hodet i for eksempel en bolle så vannet renner av.

Nå er det bare å la de stå på kjøkkenbenken og skylle de i vann 2 ganger per dag. ( Det tar deg noen minutter morgen og kveld)

Du vil etterhvert se at de begynner å spire og når de er ferdig spiret kan du sette de i kjøleskapet.

Hvor lang holdbarhet har de ?

De holder seg fint i kjøleskap -  opp mot 1 uke, noen kanskje lenger. Da kan det være greit å ikke spire så mye på en gang så du får brukt det opp eller at du starter å spire de forskjellige tingene med noen dagers mellomrom, så har du spirer hele tiden.

Hvorfor spire ?Foruten helsegevinsten smaker de godt .

Håper dere prøver dette, det er en kjempefin anledning til å få i seg supermat på og det kan brukes på alt :)

Hvis dere har prøvd å spire noe vil jeg gjerne vite hva dere har prøvd :)

 

#mat #dyrke #spire #kjøkkenbenk #vinter #hobby #sunn #næringsrik #supermat #helse #kosthold #vitaminer #mineraler #antioksidanter #helsegevinst

 

 

 

 

5 kommentarer

Victoria Larsen

12.01.2017 kl.07:17

Såå godt! :D

lykkebobla

12.01.2017 kl.21:57

Victoria Larsen: Fint med spirer :)

ladyaugust

12.01.2017 kl.15:15

Spring er GØY :) Jeg fikk fatt i en 3 etasjes spirekasse til ca 150 kroner, funker dunder :) Chiafrø skal ikke ligge over natten for de blir sånn slimete med en gang (feil jeg gjorde) Kjempegøy å se at flere driver med spiring :D Favoritten er cloverfrø, de smaker himmelsk :) Ha en fiiin dag :)

lykkebobla

12.01.2017 kl.22:00

ladyaugust: Enig, kjempegøy :) Så billig det var, da tror jeg faktisk at jeg kan investere i en allikevel. Takk for gode tips også, har ikke prøvd cloverfrø.

ladyaugust

12.01.2017 kl.22:54

Ja de hadde (har?) et tilbud jeg gikk rett på :) Værsågod <3

Skriv en ny kommentar

lykkebobla

lykkebobla

40, Oslo

Reiselysten, matglad og hekta på løping ! Jeg er veldig interessert i mat og kosthold og har etter mange år funnet min vei som er plantebasert mat av rene råvarer som jeg mener er det beste kostholdet for vår egen helse og for miljøet. Løping er en annen lidenskap som sammen med den sunne maten gjør meg både lykkelig og full av energi. Alle oppskrifter i den senere tid er veganske, økologiske, nesten alltid uten korn og alltid uten sukker. Kontakt:lykkebobla@gmail.com

Instagram myTaste.no

Kategorier

Arkiv

hits