Litt Innendørsdyrking mens vi venter på varmere vær....

God Morgen !

Ja nå klør jeg i de (grønne) fingrene etter å dyrke i hagen, men ser ut til at jeg må vente en stund til. Har masse små grønnsaksplanter som er klare til å settes ut. Mens jeg venter blir det mye kjøkkenbenkdyrking.

Spiring har jeg skikkelig dilla på, det er enkelt og resultatet er ferdig etter noen dager, perfekt får utålmodige sjeler. Det er mye som kan spires, de fleste frø og bønner som du har i skapet. Mungbønner er helt klart den enkleste og den jeg spirer oftest, men prøver andre ting også.

Siste jeg spiret nå var brokkolispirer og da kjøpte jeg spirefrø. Brokkolispirer er fulle av vitaminer og antioksidanter og de smaker godt. Ha de som " pynt " på maten eller bruk de i salaten.

Spiring :

Du trenger ikke noe fancy utstyr for å gjøre dette, kun et glass.

1. Putt det du vil spire i en beholder med vann natten over. (jeg bruker et glass eller en krukke)

2. Hell av vannet og fest for eksempel matpapir eller noe annet med strikk rundt toppen og lag små hull. La glasset stå litt på skrått oppi en boks så alt vannet renner av.

3. Skyll spirene 2 ganger om dagen og gjenta punkt 2 hver gang.

4. Etter 4-6 dager er de ferdige avhengig av hva du spirer.De holder 3-4 dager i kjøleskap etter dette, så det er lurt å ikke spire så mye om gangen.

Du har sikkert hørt om hvetegress og byggress, som omtales som supermat. Dette er gress som spirer opp fra hvetekorn og byggkorn og er veldig sunt. 

Også disse er fulle av vitaminer og mineraler, men også proteiner og enzymer. Helsefordelene er mange og de kan hjelpe mot mange sykdommer.

En annen positiv ting er at dette gresset selv om det spirer ut fra hvete og bygg er glutenfritt.

Du trenger kun en pose med hele økologiske byggkorn ( eller hvetekorn) og litt jord. Byggkorn koster rundt 35 kr for en stor pose og dette blir det mye gress ut av. Kjøper du hvete-/byggress i helsekostbutikk er det ganske dyrt.
 

Dyrking av byggress :

1. Legg hele byggkorn i vann natten over

2. Hell av vannet og la de tørke noen timer.

3. Legg litt jord i en potte eller kasse. Legg korn tett i tett oppå jorda.


4. Dekk kassen med noe mørkt, f.eks svart plast og la de stå sånn i 3-4 dager. Når du tar av plasten skal gresset ha vokst noen centimeter.

5. La de stå uten plast 4-6 dager til og vann de en gang om dagen, da vil de bli 10-15 cm høye.Gresset er mest vanlig å bruke i juice eller smoothies.

En annen ting jeg gjør veldig ofte er å reprodusere grønnsaker, da kan du i teorien kun kjøpe 1 stk grønnsak og hele tiden fornye den. Det er smart, du bruker bare skrotten.

Stangselleri og purre er 2 ting som er veldig enkelt å reprodusere.

Dyrking av skrotter :

1. Legg skrotten i vann så det dekker ca. 0,5 - 1 cm.

2. La de stå sånn til det begynner å vokse litt på de. Hell på mer vann underveis. Dette tar rundt 3-4 dager.3. Plant de over i jord og la de vokse seg ferdig- inne ....

eller ute.....

Tilslutt tenkte jeg å vise dere utviklingen av den evige ingefærplanten som har vokst seg veldig stor nå, men det er enda et par måneder til man kan høste ingefær.
Håper dere har fått litt lyst til og inspirasjon til å plante og spire litt. Det er koselig å dyrke litt selv og det er sunt og ikke minst en billigere måte enn å kjøpe det ferdige produktet.

#mat #dyrke #spire #brokkolispirer #ingefær #kosthold #helse #sunn #kjøkkenbenkdyrking #kjøkkenhage #økologisk #hobby #purre #stangselleri #hvetegress #byggress

10 kommentarer

spisogspar

28.04.2016 kl.09:45

Kjempesmart med reprodusering av grønnsaker, det gjør vi også ;D Har ikke prøvd å dyrke ingefær og purre før og heller ikke byggres, det må prøves! Takk for tips til dyrking! :)

lykkebobla

28.04.2016 kl.18:20

spisogspar: ja det er veldig smart :) Ingefærplanten er en tålmodighetsprøve, men spennende, liker godt spiring ettersom det skjer noe fort :)

Bente Christensen

28.04.2016 kl.10:43

Ja det klør etter å få ut urtene her også. Står klare. Men litt for kaldt enno.

lykkebobla

28.04.2016 kl.18:20

Bente Christensen: Så kjedelig å vente - tør ikke plante ut for tidlig , det gjorde jeg i fjor og da gikk det dårlig med mye.

Monica

28.04.2016 kl.12:01

Åå, elsker alt slik! :)

lykkebobla

28.04.2016 kl.18:21

Monica: jeg og :):)

Iselin Renée

28.04.2016 kl.18:12

Kjempe smart det der, og veldig sunt også :)

lykkebobla

28.04.2016 kl.18:21

Iselin Renée: Veldig sunt med spirer, bortsett fra at du må skylle de hver dag er det jo så superlett så det er absolutt verdt å gjøre det :)

Sparing/Kristin

03.05.2016 kl.10:33

Hei :) Dette var et veldig bra innlegg, lærerikt og spennende :) Har lagt innlegget til listen over anbefalte artikler i magasinet matglede, av samme grunn.

lykkebobla

03.05.2016 kl.16:43

Sparing/Kristin: Takk for hyggelig tilbakemelding og at du har lagt det ut :) Syns det er veldig spennende med alt det man kan klare å dyrke og ikke minst at vi ikke trenger å kaste alt.

Skriv en ny kommentar

lykkebobla

lykkebobla

40, Oslo

Reiselysten, matglad og hekta på løping ! Jeg er veldig interessert i mat og kosthold og har etter mange år funnet min vei som er plantebasert mat av rene råvarer som jeg mener er det beste kostholdet for vår egen helse og for miljøet. Løping er en annen lidenskap som sammen med den sunne maten gjør meg både lykkelig og full av energi. Alle oppskrifter i den senere tid er veganske, økologiske, nesten alltid uten korn og alltid uten sukker. Kontakt:lykkebobla@gmail.com

Instagram myTaste.no

Kategorier

Arkiv

hits